Szolgálnak és védenek? Tovább szigorították a pekingi illetékesek az olimpiai játékok helyszíneinek és a részt vevő sportolóknak az egyébként is példátlanul szoros védelmét, miután hétfőn Kína északnyugati részén egy támadásban életét vesztette tizenhat rendőr, és további tizenhatan megsebesültek. A Magyar Távirati Iroda az Új Kína hírügynökségre hivatkozva elképesztő számokat közöl a játékok idejére bevezetett biztonsági intézkedésekről. Ezek szerint Pekingben és körülötte harci repülőgépek, radaregységek és légvédelmi rakéták is készenlétben állnak. 74 repülőgép, 47 helikopter és 33 hajó vár bevetésre. A vitorlásversenyeken búvárokat is csatasorba állítanak, hogy „eltávolítsák a gyanús tárgyakat és elhárítsák a rejtett veszélyeket”. Az olimpiai parkot hermetikusan lezárták, a legutóbbi napokig sem a pekingi lakosság, sem a turisták nem látogathatták. A Tienanmen téren, Peking központi terén is megszigorították a biztonsági ellenőrzéseket, sőt motozást vezettek be. A Reuters összefoglalója szerint a nyugalomra 100 ezer fős biztonsági erő és 300 ezer biztonsági kamera ügyel.

Ködös valóság. A független légszennyezettség-mérések, illetve a legújabb fényképek egybehangzóan árulkodnak a szmogellenes intézkedések kudarcáról, írja a technikai kérdésekre szakosodott Wired magazin. A BBC pekingi munkatársai által működtetett mérőállomás adatai pedig azt mutatják, hogy a legtöbb napon továbbra is igen szennyezett Peking levegője. Az egy köbméter levegőben található por állagú szennyező anyag tömege csak ritkán marad ötven mikrogramm alatt, pedig a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ötven mikrogrammot meghaladó szennyezés káros az egészségre. A szennyezettség mértéke általában többszörösen meghaladja a határértéket, és gyakran túllépi fejlődő országok számára javasolt átmeneti 150 mikrogrammos szintet is. Az augusztus 4-i, hétfői mérések szerint a por állagú részecsketartalom alig maradt 300 mikrogramm alatt, így a szenzorok mérési hibája sem okolható a lehangoló adatokért. A légszennyezési adatok ingadozó változása az időjárási eseményekkel, például az esővel áll összhangban, és a kormány intézkedései a jelek szerint nem hatnak rájuk.

Szép tervek. Minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket tett a kínai kormányzat, hogy legalább mérsékelje a Pekinget beborító szinte elviselhetetlen szmogot az olimpia nyitánya előtt. A másfél hónapja bejelentett intézkedések nyomán az olimpia ideje alatt a főváros 3,3 millió gépkocsijának csak a felét engedik közlekedni: július 20. és szeptember 20. között, az olimpiát követő paralimpia befejezéséig csak páros, illetve csak páratlan napokon szabad beindítani őket a rendszámuk szerint. Ideiglenesen leállítottak számos építkezést, és több súlyosan környezetszennyező nehézipari üzemet, közöttük a cementgyárakat is. A legkárosabb anyagokat kibocsátó teherautók közül, amelyek jellemzően éjjelente közlekedtek, háromszázezret ugyancsak leállítottak július elsejétől. A Pekingben közlekedő háromszázezer kormányzati jármű harminc-hetven százalékát szintén leparancsolták az utakról. A pekingi hivatalnokok a gépkocsihasználat további csökkenésére számítanak a nemrég átadott számos új metróvonal növekvő kihasználtsága miatt. A környezetvédelmi hivatal képviselője bejelentette, hogy huszonhét légszennyezettséget mérő állomást telepítettek, egyúttal tagadta, hogy a legszennyezettebb városrészektől kellően messze helyezték el az állomásokat. Az augusztus 2-án készült felvételen szokatlanul tiszta idő figyelhető meg az olimpiai sportcsarnok környezetében, amit sokan máris az intézkedések sikereként könyveltek el – mint kiderült, kicsit elhamarkodottan.

A Madárfészek és társai. A kínai olimpia legnagyobb látványosságai a hatalmas stadionok, amelyek újszerű építészeti megoldásaik okán talán még a szmognál is nagyobb nyilvánosságot kaptak. Közülük is kiemelkedik a Pekingi Nemzeti Stadion, amelyet vesszőkre, fűszálakra hasonlító díszítései miatt szinte mindenki Madárfészeknek nevez. Ez a stadion ad otthont a megnyitó- és a záróünnepségnek, valamint az atlétikai versenyeknek. A Madárfészek tervei Jacques Herzog és Pierre de Meuron Pritzker-díjas svájci építészirodájának közreműködésével születtek meg. Az olimpia idején 91 ezer néző foglalhat helyet a lelátóin, később 80 ezresre csökkentik a nézőteret. Az ovális alakú stadion 330 méter hosszú és 220 méter széles, magassága eléri a 69 métert. A 258 ezer négyzetméter alapterületű építmény 3,5 milliárd jüanba (77 milliárd forintba) került. A Madárfészek hasonlóan híres társa a tőle nyugatra felépített Vízkocka, hivatalos nevén a Pekingi Nemzeti Vízi Központ. Az úszóversenyeknek helyet adó stadion valóban egy hatalmas, vízből álló téglatestre hasonlít. Ezt úgy érték el, hogy a geometriai alakzatba rendezett könnyű acélvázhoz egy különleges áttetsző műanyagból, etilén-tetrafluór-etilénből (EFTE) készült lapokat erősítettek. Ez a műanyag ellenálló a korrózióval szemben, magas az olvadáspontja, és ha meggyullad, nem szabadulnak fel belőle mérgező gázok. Az üveggel szembeni előnye, hogy tömege az üvegének alig egy százaléka, több fényt ereszt át, saját súlyának négyszázszorosát képes elbírni, olcsóbb, mint az üveg, és könnyen újrahasznosítható.

2008. augusztus 9.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s