Okulárémánia. Sarah Palin színre lépésekor az amerikaiak millióinak tekintete nemcsak az alaszkai kormányzóra vetült, hanem a szemüvegére is. A kampány irányítói hamar felismerték a divatossá lett szemüvegben rejlő lehetőségeket, és ezután az alelnökjelölt minden alkalommal ugyanazt a darabot viselte. „Folyamatosan kapjuk az újabb és újabb megrendeléseket, minden forgalmazó pontosan azt a modellt és azt a méretet kéri, amelyet ő szokott viselni” – nyilatkozta Amy Hahn, a Italee cég alelnöke, amelyik Amerikában forgalmazza a Kazuo Kawasaki japán formatervező alkotta keretet.

A cég honlapjának kezdőoldalán (www.italee.com) a menüpontok eltörpülnek a Palin-féle modell hatalmas képe mellett. A keret (valójában csak a szemüveg szárai, hiszen e modellnek nincs igazi kerete) ajánlott ára lencsék nélkül 375 dollár (75 ezer forint), a teljes szemüveg ára a lencse típusától függően akár 700 dollárra (141 ezer forintra) is rúghat. Az optikusok a Republikánus Párt vereségét követően ma már valószínűleg szabadulnának a felhalmozott készletektől. „Ő [Palin] manapság újdonságnak számít, és a vásárlók szeretik az új dolgokat. De ha veszít, kevesen akarnak majd ilyen szemüveget viselni” – mondta a USA Todaynek Joyce Brothers pszichológus két hónappal ezelőtt.

Jeges kávé. A fénykép akkor készült az alelnökjelöltről, amikor férjével betért egy kávézóba, mielőtt leadta volna szavazatát az alaszkai Wasillában, Anchorage-től hatvan kilométerre északra. Ez a kávé igencsak alaszkai. A kávét ugyanis, amelyet iszik, az egyik legnagyobb alaszkai kávéforgalmazó cég, a Kaladi Brothers Coffee készítette. Az 1986-ban alapított vállalat nem a tulajdonos testvérpárról kapta a nevét, az elnevezése és táncoló kecskét formázó jelképe egy régi arab legendára utal. A történet szerint Kaladi, a kecskepásztor egyszer arra lett figyelmes, hogy az egyébként melankolikus kecskéi őrült táncot járnak egy sötét levelű, bogyós cserje mellett. Kaladi megkóstolta a vörös bogyókat, és új lendületet kapva tőlük ő is táncra perdült az állataival. A cég különösen nagy figyelmet fordít az alkalmazottai és szűkebb pátriájának segítésére. Jelmondatuk szerint közösségük katalizátorai szeretnének lenni. Klubhelyiségeket tartanak fönn, ahol összegyűlhetnek az emberek, és évente több száz rendezvényt támogatnak. Az interneten a Wikipédiához hasonló, szabadon szerkeszthető honlapot működtetnek, és még videomegosztó oldaluk is van. A hagyományos pörkölési eljárás során a kávészemek forró felülettel érintkezve pirulnak meg. A Kaladi cégnél ezzel szemben új módszert alkalmaznak: a kávébabot nagynyomású forró levegővel hevítik, a szemek pedig szabadon szállnak a pörkölő belsejében, így egyenletesen pörkölődnek meg.

Tisztázott vádak? Későn jött Sarah Palin republikánus elnökjelöltnek a felmentés. A most a választáson elbukott Palin kezében az alaszkai Anchorage Daily News keddi lapszáma, amely arról tudósít: az alaszkai személyzeti hivatal vizsgálatának lezárultával bejelentették, hogy Sarah Palin, az állam kormányzója és a Republikánus Párt alelnökjelöltje nem követett el hivatali hatalommal való visszaélést. A vizsgálathoz vezető Troopergate-botrány kezdetei július 11-re nyúlnak vissza, amikor Palin menesztette az alaszkai közbiztonsági hivatal vezetőjét, Walt Monegant. Az elbocsátott vezető hangoztatta, hogy a kormányzó amiatt mondott föl neki, mert nem volt hajlandó kirúgni Palin volt sógorát, Michael Wooten rendőrt (az Amerikában használatos elnevezés szerint troopert), akitől nővére viharos körülmények között vált el. A választást megelőző estén nyilvánosságra hozott jelentés megállapításai szöges ellentétben állnak egy korábbi, az alaszkai törvényhozás számára készített vizsgálat eredményeivel. Bár mindkét bizottság azt állapította meg, hogy a kormányzónak jogában állt meneszteni a hivatalvezetőt, az első jelentés azt valószínűsítette, hogy Palin visszaélt hatalmával, amikor megengedte munkatársainak és férjének, hogy nyomást gyakoroljanak Moneganre Wooten elbocsátása érdekében. Palin mindvégig tagadta a vádakat, támogatói pedig politikai motivációt sejtettek az ügy hátterében, különösen azután, hogy a kormányzó augusztus végén elfogadta John McCain republikánus elnökjelölt felkérését az alelnökjelölti posztra. Timothy Petumenos ügyvéd, a második vizsgálat vezetője a szavazás kezdetét csupán órákkal megelőző időzítéssel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a vizsgálat mostanra készült el.

Jack London, ha élne. Sarah Palin férje, Todd Palin sok amerikai szemében az ideális alaszkai férfit testesíti meg. Egy személyben jávorszarvasvadász, olajmunkás, motorosszán-versenyző és jéghokirajongó. Lázadó imázsát erősíti, hogy fiatal korában támogatta Alaszka elszakadását az Egyesült Államoktól. Alaszkában leginkább arról híres, hogy négyszer nyerte meg az embert próbáló, kétezer mérföldes (3200 kilométeres) Tesoro Iron Dog (Vaskutya) motorosszán-versenyt. Kabátja vállán a jövőre induló megméretés jelképe látható. A tavalyi versenyen négyszáz mérföldre (640 kilométerre) a céltól nekiment egy hóval borított hordónak, lerepült a hómobilról, és a karját törte. A versenyt így is befejezte, és negyedik lett. Todd Palin ősei között jupik eszkimókat is számon tart. A jupik Alaszkában és Szibéria keleti részén élnek, népességük huszonegyezer embert számlál. Az északi zord időjárás miatt a jupik hagyományosan vándorolnak évszakról évszakra. A családok a tavaszt és a nyarat halásztáborokban töltik, ahol lazacra és fókára vadásznak, majd a tél közeledtével beköltöznek a falvakba. Todd Palint az elmúlt években számos alkalommal az a vád érte, hogy felesége hivatali ügyeibe is beleszólása van, és rendszeresen átnézi a hivatalos e-mail üzeneteit is. A Troopergate-botrányban is szerepe volt: a feltételezések szerint ő igyekezett a közbiztonsági hivatal vezetőjét a volt sógora kirúgására bírni.

2008. november 8.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s