A világ vezető tudományos folyóirata, a Nature számolt be a minap arról, hogy egy gyógyszerhatóanyag-molekula sikeresen lassította a Duchenne-szindrómában szenvedő kísérleti állatok izomelhalását. A molekula, amelyet eddig csak reménybeli diabéteszgyógyszerként tartottak számon, magyar kutatók munkáját dicséri, története egyúttal arra mutat, hogy a tudományos kutatás és a profitorientált vállalkozás nem ellentétes fogalmak.

Átlagosan minden 3600 fiúból egyet érint a Duchenne-féle izomsorvadás (idegen szóval: disztrófia). Egy X-kromoszómához kötött genetikai rendellenesség miatt alakul ki. Minthogy a fiúknak csak egy X-kromoszómájuk van, ha anyjuktól örökölték a betegség mutációját hordozó gént, maguk is betegek lesznek. A Duchenne-szindrómás gyermekek izmai néhány éves korukban sorvadni kezdenek, mire általános iskolába mennek, már kerekes székbe kényszerülnek, és általában fiatalon meghalnak. A betegségnek jelenleg nincs hatékony gyógymódja.
Most azonban felcsillant a remény, hiszen a melbourne-i egyetem kutatói Gordon Lynch vezetésével úgy találták, hogy a Duchenne-szindrómás egerekben lassítható az izmok sorvadása, ha növeljük sejtjeikben a 72-es hősokkfehérjék koncentrációját. Kísérletükben, amelynek eredményeit a Nature folyóirat közölte néhány hete, a hősokkfehérjék termelését olyan kísérleti stádiumban lévő gyógyszerhatóanyaggal serkentették, amelyet főként magyar kutatók, az N-Gene vállalat munkatársai fejlesztettek ki az utóbbi évtizedekben. A vegyületet elsősorban diabéteszgyógyszernek szánják, de több más betegség kezelésében is hatékony lehet.
Az N-Gene elődjét, a Biorex céget 1989-ben alapították, és akkor Kelet-Európa első olyan kutatási vállalata volt, amelyet a magántőke finanszírozott. Alapítója, Literáti Nagy Péter a nyolcvanas években a Chinoin gyógyszergyárban dolgozott, ahol munkatársaival olyan hatóanyag kifejlesztése volt a feladata, amelyre csak a cukorbetegek sejtjei reagálnak, az egészségesekéi nem. A vegyületcsoport, amelyet végül kutatásra érdemesnek találtak, a Harvardot is megjárt professzor, Szentiványi Mátyás és munkatársainak munkája nyomán került látóterükbe. Szentiványi a diabéteszes betegek ereinek rendellenességét fedezte föl, Literátiék pedig ennek ismeretében meg tudták tervezni azt a molekulát, amelyik specifikusan hat erre az anomáliára. A talált molekula további vizsgálatára alapították a Biorexet a rendszerváltás idején.
– Több, egymáshoz hasonló vegyülettel, úgynevezett molekulacsaláddal dolgoztunk tovább, és Vígh László szegedi akadémikussal a kilencvenes évek közepén felfedeztük a hatásmechanizmusukat. Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy a szervezet külső kórokozók elleni védekezését az immunrendszer, a belső, stressz okozta ártalmak ellensúlyozását, a sejtjeink hibáinak kijavítását pedig a hősokk- vagy stresszfehérjék végzik – mondja Literáti Nagy Péter, az N-Gene kutatási igazgatója. – Selye János már a múlt században világhírűvé tette a magyar stressz- és stresszfehérje-kutatás eredményeit, ma pedig mindenekelőtt Vígh László és Csermely Péter munkássága elismert. A molekulacsalád tehát ősi, természetes stresszelhárító mechanizmusainkat aktiválja, és mindenekelőtt a stresszfehérjeszint emelésével képes hatékonyan kezelni a cukorbetegséget. Kifejlesztésében a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának munkatársain túl négy magyarországi orvosegyetem, a pécsi, a szegedi, a debreceni és a Semmelweis Egyetem is részt vett. Az újabb kutatások eredményei szerint pedig nemcsak a diabétesz, hanem sok más, öregedéssel kapcsolatos betegség – köztük a szinte gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegségek – ellen is hatásos lehet.
Az eredeti felfedezést Vígh László, Literáti Nagy Péter és munkatársaik a Nature Medicine folyóirat hasábjain publikálták 1997-ben. Az eredmény anyagi sikert is hozott, hiszen az egyik molekulát megvásárolta egy amerikai gyógyszercég 29 millió dollárért, pedig hatékonyságát még csak állatkísérletek igazolták. A többi rokon vegyülettel tovább dolgozott az újonnan megalapított N-Gene, és „vezérmolekulája” ma már a kereskedelmi forgalomban is kapható laboratóriumi vegyszerként. Olyan sejt- és molekuláris biológusok használják, akik a sejtek stresszreakcióját kutatják, és ezt szeretnék erősíteni a vegyülettel.
A hatóanyag fő felhasználási területe mégis a kettes típusú cukorbetegség hátterében lévő inzulinrezisztencia gyógyítása lehet. Az inzulinhormon a sejtek cukorháztartásának szabályozásáért felelős. Az inzulinmolekulák hozzákötődnek a sejtek felületén lévő érzékelőmolekulákhoz, az úgynevezett receptorokhoz. Ez a sejten belül olyan biokémiai folyamatokat (inzulinszignált) indít be, amelyek hatására a sejt cukrot vesz föl a vérből. A kettes típusú cukorbetegek sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Kiderült, hogy hősokkfehérjék nélkül nem működik jól az inzulinszignál. Az N-Gene által fejlesztett molekula pedig a hősokkfehérjék erősítése révén erősíti az inzulinszignált is.
A hatóanyag fejlesztésében részt vevő egyik kutató a molekula olyan tulajdonságára hívja fel a figyelmet, amelyet vetélytársai nem tudnak.
– Az N-Gene egyik molekulájáról tudott volt, hogy az a hősokkfehérjék által közvetített stresszválaszt módosítja a szervezetben, és a kutatások eredményeképpen kiderült, hogy a vegyületnek nagyon jelentős az inzulinérzékenyítő hatása. Nem közvetlenül csökkentette a vércukorszintet, de egy elhízott állaton meg tudta akadályozni azt a folyamatot, amelynek a végén kialakul a kettes típusú cukorbetegség – válaszolta kérdésünkre Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének munkatársa. – A krónikus alkalmazás során felismertük, hogy az inzulinérzékenyítő hatás mellett a testsúlyt is csökkentette. Ez azért fontos, mert az öszszes többi hasonló hatású gyógyszer növeli a testsúlyt, és így csökkenti önmaga hatékonyságát. Emellett a szívizom vérellátási zavaraival szemben is véd, bár ez a hatás mérsékelt. Ettől nem lesz ebből szívgyógyszer soha, de a cukorbetegség elleni alkalmazását nagyon biztonságossá teheti.
De a stresszfehérjéknek nem csak az inzulinválasz kiváltásában van nélkülözhetetlen szerepük, így ez a hatóanyag is alkalmas lehet más betegségek gyógyítására.
– Az izom a legnagyobb cukorfelvevő, hiszen ezek lebontásából fedezi a mozgáshoz szükséges energiaigényét. Ha a hősokkfehérjéket erősítjük, ezzel fokozhatjuk a Duchenne-féle izomsorvadásban szenvedő gyerekek izmainak cukorfelvételét, ezáltal lassíthatóvá válik izmaik leépülése. Emiatt hatásos a betegség kezelésében a hatóanyagunk – mondja Literáti Nagy Péter. – Különlegesség, hogy a molekula csak akkor fejti ki hatását, ha a szervezetben stresszorhatás érződik, tehát beteg az illető. Az egészséges emberben nem funkcionál a vegyület, így nem toxikus.
A hatóanyag jelenleg halad a diabéteszgyógyszerré válás útján. Biztonságossága már bizonyítást nyert, jelenleg a hatásosságát ellenőrző, háromszáz cukorbetegen végzett klinikai vizsgálatok folynak. Minthogy egy új diabéteszgyógyszer kifejlesztése olyan sok pénzbe kerül, hogy a befektetett tőke csak világméretű forgalmazással térülhet meg, az N-Gene eleve az amerikai gyógyszerügyi hatóság követelményeinek megfelelően tervezte meg a klinikai tesztek folyamatát. A cég tervei szerint a klinikai vizsgálatok jelenlegi fázisát év végére lezárják. A következő fázis azonban már nagyságrendekkel több pénzbe kerülne (és ötezer beteg bevonását igényelné), így valószínűleg azt már egy nagyobb gyógyszercég végzi majd, amely felvásárolja a hatóanyagot, esetleg az egész céget. Literáti Nagy Péter mindenesetre 2015–2016-ra tartja elképzelhetőnek a leendő gyógyszer törzskönyvezését. A várható bevétel nagyságrendjéről képet alkothatunk egy másik hasonló, de sokkal ritkább betegség gyógyításában hatásos molekula tavalyi vételára alapján, amely százhúszmillió dollárért kelt el.

2012. április 21.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s