A földrajztudomány, noha általánosan elfogadott, tudományos módszertani elvek szerint működik, sajnos nem kerülhette el a múltban azt, hogy eredményei időnként fel ne bőszítsék a politikai hatalmat. Máskor pedig ugyanez a hatalom a saját törekvéseinek igazolására próbálta használni a kutatók munkáját. A geográfia semelyik részterületére nem igaz ez annyira, mint a tájegységek lakosságának etnikai hovatartozását bemutató térképezésre. Az etnikai alapú összetűzésektől való félelem miatt a rendszerváltozás előtt gyakorlatilag tiltották az efféle kutatást. Éppen ezért volt bátor vállalkozás, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetében a múlt század nyolcvanas éveiben mégiscsak elkezdtek egy majdani atlaszhoz szükséges adatgyűjtést a Kárpát-medence etnikai mintázatának évszázadokra visszanyúló változásairól.
Az említett atlasz mára megvalósult, sőt vizsgálati területe jócskán kiszélesedett. Térképei nem pusztán Magyarország jelenlegi területét, de még csak nem is a Kárpát-medencét ábrázolják, hanem a félmillió négyzetkilométer területű, hatvanmillió fős népességű Kárpát-Pannon térségét. Ez tizenkét országot foglal részben vagy egészben magába. Az atlasz 125-ször 175 centiméteres főtérképe északnyugati sarkába még befért Brno, délkeleti csücskében pedig Bukarest foglal helyet. Különösen figyelemreméltó, hogy az etnikumok megoszlásáról készített kördiagramok a térképen településekre lebontva szerepelnek. Ez több mint 34 ezer települést jelent.
Az atlaszt (amelyet a katonai térképészeti intézetben nyomtattak) nem egybefüggő könyv alkotja, hanem külön álló térképlapok közös tokba foglalva. Benne a hatalmas főtérkép mellett (amely a jelenlegi állapotot ábrázolja) számos kisebb melléktérképet találunk, amelyek kilenc történelmi időpont (1495-től 2001-ig) etnikai pillanatfelvételét őrzik. Minden lapon tizenkét–tizennégy különböző etnikum területi megoszlását böngészhetjük.
A nyomtatott térképek – amellett, hogy beláthatatlan információforrást jelentenek – esztétikai szempontból is nívósak: szemet gyönyörködtetőek, bármelyiket el lehet képzelni bekeretezve a falon. Az atlasz nyomtatott változatára tehát büszkék lehetnek a szerzők. Sajnos a digitális verzióra kevésbé. Bár a készítők érzékelték az internetes elérhetőséget követelő modern elvárásokat, e médium lényegét azonban láthatóan nem értették meg. Az atlasz a világhálón is megtekinthető a www.mtafki/konyvtar/karpat-pannon címen, állítja a kiadvány ismertetője. Ez azonban csak részben igaz, minthogy a megjelölt weboldalon a legfontosabb térkép valójában nem böngészhető. A szerkesztők – vélhetően szándékosan – olyan gyenge felbontásban töltötték föl, hogy semmi sem látszik rajta. Ez így semmivel sem több bosszantó reklámnál. A honlap kialakításakor használt szoftver 97 dollárba kerül. Ezt onnan lehet tudni, hogy az oldal (a Magyar Tudományos Akadémia egyik oldala) csak az ingyenes bemutató verziót használja, amire a kép közepén egy otromba, eltüntethetetlen felirat figyelmeztet. Kár érte.
(A Kárpát-Pannon-térség változó etnikai arculata. Szerk.: Kocsis Károly, Tátrai Patrik. Magyar Tudományos Akadémia, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Budapest, 2012. Ára: 3500 forint)

2013. június 22.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s