Fejtörőnk némileg ismerős lehet azoknak, akik emlékeznek a Die Hard (Drágán add az életed!) filmsorozat harmadik darabjára. Abban Bruce Willis és Samuel L. Jackson New Yorkban rohangál egyik helyről a másikra, hogy egy gonosz rabló feladványait megfejtve megmentsen mindenkit (gyerekeket, Amerika aranykészletét és persze a szabad világot). Főhőseinknek az egyik parkban kellett pontosan kimérniük bizonyos térfogatú vizet, amellyel leállíthatják a ketyegő bombát.

Csakhogy nem volt akkora edényük, mint a kívánt mennyiség. Ezért erre látszólag teljesen alkalmatlan méretű tartályokba kellett ide-oda öntögetniük a vizet, mire végül előállt a kellő térfogat. Méghozzá persze az utolsó másodpercben.
Feladatunk is ebből a fajtából való, csak lényegesen bonyolultabb, mint amit egy hollywoodi akciófilm célközönsége még elvisel.
A kerettörténet szerint adott egy anya és három beteg gyermeke. Mind a három gyereknek nyolc-nyolc milliliter kanalas orvosságot kell adnia az üvegből, amelyben pontosan 24 milliliter van. Tehát az összes gyógyszerre szükség van, nem önthet ki egyetlen csöppet sem (a gyógyszertár már bezárt). Mindössze három tiszta kis mérőedényük van, egy 5, egy 11 és egy 13 milliliteres. Az anyának nincs módja fertőtleníteni az edényeket, és mivel nem szeretné, ha a gyerekek egymást fertőznék újra, mindenképpen el akarja érni, hogy két gyereknek ne kelljen ugyanabból az edényből meginnia az orvosságot.
A kérdés: hogyan tudja elosztani az orvosságot három egyenlő részre?

Megoldás
Először érdemes megtölteni az 5 és a 11 milliliteres mérőedényt. Ekkor nyolc milliliter marad az eredeti üvegben. Ezután áttöltjük az orvosságot a 11 milliliteres üvegből a 13 milliliteresbe, majd az 5 milliliteresből teletöltjük a 13 milliset, magyarul a benne lévő 11 millilitert kiegészítjük még kettővel. Ekkor az 5 milliliteres edényben három marad. Ezt a három millilitert áttöltjük a 11 millis edénybe. Most a tele lévő 13 milliliteresből teletöltjük az üres 5 millis edénykét, amelyben így nyolc milliliter marad. Ezután már nincs más dolgunk, mint az 5 milliliteres edény teljes tartalmát átöntjük a 11 milliliteresbe (amelyben eleve van három milliliter). Így végül a 11 és 13 milliliteres edényben is nyolc milliliter orvosság lesz, miként az eredeti gyógyszeres üvegben is.

2016. szeptember 10.