A hatalmas pálmatolvaj rák, amely az Indiai- és a Csendes-óceán szigetein honos, az ember erejénél sokszor erősebben képes szorítani ollóival. Nagy mérete és alig hihető testi ereje miatt már eddig is félelemmel vegyes csodálat övezte az állatot. Legendák forognak közszájon arról, hogy akár nagyobb emlősöket is képes elejteni. Legfőbb tápláléka azonban a kókuszdió (arról kapta nevét is), amelyet „puszta kézzel” tör fel.

90
centiméter széles is lehet a pálmatolvaj, ha oldalra nyújtja ki lábait. Testhossza 40 centiméter, így egyértelműen ő a világ legnagyobb szárazföldi rákja. Mindenevő, gyakorlatilag bármit megpróbál elfogyasztani, ami az ollói közé kerül.

4
kilogrammot is nyomhat az állat. Dacára tetemes tömegének, fel tud mászni a pálmafákra, és onnan rabolja el a kókuszdiókat.

29
vadon élő pálmatolvaj rákot vizsgáltak meg a Japán déli részén lévő Okinava szigetén Oka Sinicsiro és munkatársai a Csurasima Alapítványtól, olvasható a New Scientistben. Ollóik közé erőmérőt illesztettek, amellyel a csípés erejét tesztelték.

30
grammos volt a legkisebb befogott és megvizsgált állat, míg a legnagyobb két kilogramm súlyú. Oka elmondása szerint nem volt egyszerű befogni őket, hiszen amint veszélyt éreznek, azonnal támadnak. „Kétszer martak meg, pokoli fájdalommal járt” – idézte fel a New Scientistnek a japán biológus.

1800
newton volt a legnagyobb mért erő. Úgy találták, hogy az erő egyenes arányban növekszik az állat testsúlyával.

3300
newtonos erővel is képes elvileg szorítani a pálmatolvaj az ollóival, ha a valaha mért legnagyobb, négykilós példányokkal számolunk. Ez az erősség többszörösen meghaladja a homár 250 newtonos szorítóerejét.

300
newtonnal képes szorítani egy felnőtt férfikéz. Tehát a legfeljebb négykilós rák tízszer erősebb, mint mi.

28
kilogrammos súly felemelésére is alkalmasak lehetnek az ollók mozgatóizmai. Ez azt jelenti, hogy könnyűszerrel fel tudna emelni egy kisiskolás gyermeket is.

60
évig is élhet a pálmatolvaj rák. Okinava szigetén egyébként nincs kókuszdió, helyette más kemény héjú gyümölcsök szétroppantásával szerzik táplálékukat. Másutt viszont lejegyezték már azt is, hogy a rákok csirkéket, sőt macskákat ejtettek el.

200
napig is életképes maradhat a tengeren hánykolódó kókuszdió. E hatalmas magok kiváló tutajként szolgálnak az éppen csak kikelő és még apró pálmatolvaj rákok számára, hogy eljussanak akár több száz kilométeres távolságban lévő szigetekre is.

16
ezer newtonos a legerősebb ismert állati szorítóerő. Ez a mississippi aligátor állkapcsa.

2016. december 3.

Reklámok