Több mint egy évszázados tradíció Észak-Amerikában, hogy karácsony közeledtével tízezrek vonulnak ki a természetbe, és madarakat számolnak. A hagyományt azért teremtették meg az ornitológusok, hogy elfojtsanak vele egy sokkal destruktívabb gyakorlatot, a madarak tömeges karácsonyi lemészárlását. A ma már okostelefon-alkalmazással, GPS-szel felszerelkezett amatőr madarászok (ha másért nem, hát létszámuk miatt) hatalmas mennyiségű adattal látják el a profi ornitológusokat az amerikai és kanadai madárállományról. Mások ugyan megkérdőjelezik az efféle önkéntesek által művelt amatőr tudomány (citizen science) értékét, már az is megteszi, ha az embereket a természetvédelem felé fordítják.

117
évvel ezelőtt Frank Chapman ornitológus megelégelte azt az Amerika-szerte elterjedt szokást, hogy karácsony első napján madárvadászatokat rendeznek. Ez még a „rendes” vadászatnál is értelmetlenebb volt. A lakók két csapatra oszlottak, és lőttek mindenre, ami mozgott (illetve repült), függetlenül attól, hogy az adott faj értékes zsákmánynak számított-e. Az a csapat nyert, amelyik több madarat mészárolt le.

26
segítőjével együtt Chapman a madarak lelövése helyett számbavételüket tűzte ki célul. Ezzel, érvelése szerint, az ember ugyanolyan kapcsolatba kerülhet a madarakkal, mint ha puska lenne nála és nem jegyzetfüzet, s ahelyett, hogy kiirtaná őket, segítheti is a tudományt.

25
egyesült államokbeli és kanadai helyszínen számolták a madarakat az első, 1900-as felmérés idején, tehát szinte mindenhol megtörtént a megfigyelés.

90
madárfajt írtak le az első számláláskor, legtöbbet az Egyesült Államok északkeleti részén (mert ott volt a legtöbb megfigyelési helyszín).

76 669
önkéntes vett részt a 115., tavalyi madárszámláláson. A résztvevők száma az alapítás óta folyamatosan nő. Az eseményt az Aubudon madártani társaság szervezi.

2505
helyszínen számoltak madarakat a tavalyi rendezvényen. Ellentétben az alapítást követő évekkel, manapság már nemcsak egyetlen napon, hanem több hétig (idén például december 14-től január 5-ig) tart a számolás.

250
volt a legtöbb madárfaj, amelyet egyetlen amerikai helyszínről jelentettek. Ez 2005-ben történt Texasban.

24
kilométer átmérőjű köröket jelölnek ki az önkéntesek számára. Ezt kell bejárniuk, és összeszámolni a látott madárfajokat. Így próbálják összehangolni a rengeteg, de a terepbiológiához kevéssé értő segítő munkáját.

588
észak-amerikai madárfaj ismeretes. Közülük 314 elterjedése szorul vissza az éghajlatváltozás következtében – derült ki részben a karácsonyi madárszámlálás adataiból.

15
másik országban is számoltak madarakat az amerikai madárszámláshoz kapcsolódva. A legtöbb madárfaj, amelyet egy helyszínen leírtak, nem is az Egyesült Államokban található, hanem Ecuadorban, az Andok keleti lejtőin, ahol

529
madarat vettek lajstromba. A trópusi területek bevonásával ugrásszerűen megnőtt a talált fajok és egyedek száma.

58878071
madarat jelentettek az önkéntesek a résztvevő országokból tavaly összesen. Ezek

2607
különféle fajhoz tartoztak.

2016. december 17.

Reklámok