Az év eleji nagy esőzések következtében kidőlt a világ egyik legismertebb fája, a Pionírkunyhónak hívott óriási mamutfenyő. Ismertsége a törzsén fúrt alagútnak köszönhető. A XIX. század végén olyan széles járatot vájtak a kidőléséig élő fa törzsébe, hogy autók is kényelmesen átfértek alatta (bár az utóbbi évtizedekben már csak gyalogos túrázókat engedtek átsétálni rajta). A fa a benne tátongó ajtószerű lyukról, korábbi tűzvészekben, villámcsapásokban megpörkölődött, kéményre emlékeztető csúcsáról és a faházak gerendáira hasonlító ágairól kapta a nevét. Az otthonául szolgáló természetvédelmi terület munkatársai szerint már egyébként is haldoklott. Ilyen öreg és hatalmas fa törzsébe alagutat fúrni ma már elképzelhetetlen lenne: sokat változtak a természetvédelmi elvek az elmúlt évszázad során.

1000
éves volt legalább a Pionírkunyhó fa. A pontos kora eddig nem volt ismert, de a parkban a hasonló méretű fák jellemzően ezer évnél is öregebbek. Most, hogy kidőlt, fény derülhetne életkorára évgyűrűinek megszámlálása után, de a park szabályai tiltják a kidőlt fák feldarabolását és elszállítását.

46
méteres magasságban egy vihar kettétörte a fát, írták egy 1857-es újságcikkben. Az nem ismert, hogy milyen magas volt korábban. Villámcsapás miatt egyébként is üreges volt a mamutfenyő törzse, így nem teljesen érintetlen fának estek neki fúrókkal és fejszékkel.

137
éve vájták bele az alagutat. A helyi Murphys Hotel tulajdonosa kezdeményezte a fúrást, arra számítva, hogy a látványosság majd vonzza a turistákat. Abban az időben sok mamutfenyőt átfúrtak, a leghíresebb a Yosemite Nemzeti Parkban álló Wawona fa volt, amely 1969-ben dőlt ki.

10
méter volt a Pionírkunyhó átmérője a törzse tövénél. Azért ezt a fát választották ki az alagútfúrásra, mert törzsét már egyébként is elcsúfította a villám ütötte sebhely.

2,5
kilométer hosszú az a tanösvény, amely az utóbbi években átvezetett a mamutfenyő alagútján. Kezdetben kizárólag gyalogosokat engedtek keresztülmenni a fán, de az autók elterjedésével már kocsival is meg lehetett ezt tenni.

3
méter széles és több mint két méter magas volt a mamutfenyőbe fúrt alagút. A kivájt törzsű fák (mamutfenyőléptékben) nem sokáig bírják meggyengítésüket. Azáltal, hogy turistaszenzációt csináltak belőlük, ezer évvel is megrövidíthették élettartamukat. Az 1930-as évekig a látogatókat egyenesen biztatták, hogy véssék bele nevüket a fa törzsébe.

150
kilométerre található a kaliforniai Sacramentótól a Pionírkunyhónak eddig otthont adó Calaveras Big Trees State Park (Nagy Fák Calaverasi Állami Parkja). A január 9-én délután 2 órára saccolt kidőlést senki sem látta (és szerencsére éppen senki sem tartózkodott a fa alatt). Hatalmas esőzések és a nyomukban kialakult árvizek sújtották a környéket hetek óta. A park önkéntesei, akik megtalálták a kidőlt fát, azt mondták, valóságos tó alakult ki a fa körül, a víz alámosta a gyökereit. Már csak egyetlen ága élt, és amikor nekicsapódott a talajnak, törzse azonnal darabokra tört.

83,8
méter a világ legnagyobbjaként tisztelt Sherman Tábornok fa magassága. Nem egyértelmű, hogy mi alapján nevezünk egy fát a „legnagyobbnak”. A Sherman Tábornok magassága például nem számít rekordnak.

31
méter törzsének a kerülete a tövénél, de ennél is van vastagabb. Viszont

1487
köbméter a térfogata, és ez egyértelműen világrekord. Magyarul vannak nála magasabb és vastagabb fák is, de ilyen vastag és ilyen magas egyszerre nincs még egy.

2300–2700
év Sherman Tábornok becsült életkora.

2017. január 21.

Reklámok