A minap rendkívüli konzultációra hívták az angol királyi udvar szinte összes vezető beosztású alkalmazottját. Ettől mindenki megijedt, a Sun bulvárlap pár percre ki is tette Fülöp herceg halálhírét a honlapjára. Végül kiderült, hogy nem ennyire tragikus a helyzet, bár tényleg a királynő 96 éves férjével volt kapcsolatos az értekezlet. Fülöp ugyanis a nyár végén visszavonul a közszerepléstől. Ez nagy veszteség, mert egyértelműen ő a királyi család legviccesebb tagja.

A Buckingham-palota sajtósai vélhetőleg nem szórakoztak ennyire jól az elmúlt 65 évben, hiszen rendkívül gyakran hozta őket az edinburgh-i herceg kínos helyzetbe beszólásaival. E megjegyzések – ha megengedők akarunk lenni – életteli humoráról tanúskodnak, de azért érezhetően áthatja őket a kolonialista felsőbbrendűség tudata is. A politikai korrektség eszméje vélhetően nem érintette meg a herceget.
Cikkünkben a Telegraph gyűjtése nyomán felidézünk néhányat az idős, de még idén is több mint száz nyilvános szereplést teljesítő herceg könyvtárnyi aranyköpéséből.

– A brit nők nem tudnak főzni.

– Ezennel megnyitom ezt a dolgot – bármi is ez.

– Korábban azt mondták, hogy több szabadidőre lenne szükségük. Most meg azért panaszkodnak, hogy munkanélküliek. (Az 1981-es brit recesszió idején.)

– Ha négy lába van, de nem szék, ha van szárnya és repül, de nem repülő, ha úszik, de nem tengeralattjáró, a kantoniak megeszik.

– A mi időnkben nem voltak tanácsadók, akik azonnal ott termettek, ha valaki elejtette a fegyverét, és azt kérdezgették tőle, hogy minden rendben? Biztos nincsenek rémálmaid? Ehelyett mindenki ment tovább. (A katonák modern stresszkezeléséről.)

– Hogyan tartják távol a bennszülötteket az italtól addig, míg leteszik a vizsgát? (Egy skót autósiskola oktatójától.)

– Ez olyan, mintha egy indiai szerelte volna össze. (Egy régi biztosítékszekrényre mutatva egy edinburgh-i gyárban.)

– Süket vagy? Nem csoda, hogy süket vagy, ha ilyen közel állsz ezekhez. (Egy süket embernek, a helyi iskolai zenekar koncertjére utalva.)

– Ön egy nő, ugye? (Kenyában, miközben egy helyi asszony ajándékot adott át neki.)

– Ha sokáig maradsz itt, a végén még vágott szemed lesz. (Kínában egy brit diáknak, aki ott tanult.)

– Az önök országa a világ egyik legelvetemültebb veszélyeztetettállat-kereskedője. (Thaiföldön, miután átvett egy természetvédelmi díjat.)

– Jaj, ne, a végén még elkapok valami nyavalyát! (Ausztráliában, amikor felkínáltak neki egy koalát, hogy simogassa meg.)

– Nem lehet itt olyan régen, még nem növesztett pocakot. (Egy brit turistának Budapesten.)

– Önök a kalózoktól származnak, ugye? (A Kajmán-szigeteken.)

– Akkor sikerült elkerülnöd, hogy megegyenek? (Egy brit diáknak, aki Pápua Új-Guineában túrázott.)

– Kedves „Reichskanzler”! (Helmut Kohl német kancellárnak, holott a Reichskanzler titulust utoljára Hitler használta.)

– Te túl kövér vagy ahhoz, hogy űrhajós legyél. (Egy tizenhárom éves fiúnak, aki elárulta a hercegnek, hogy élete álma, hogy asztronauta legyen.)

– Maguk még mindig dárdákat dobálnak egymásra? (Ausztráliában egy sikeres, bennszülött származású vállalkozónak.)

– Úgy néz ki, mint egy öngyilkos robbantó. (Egy fiatal, golyóálló mellényt viselő katonanőnek.)

– Hát, a szakállát nem tervezte valami jóra, tudja-e? (Egy kecskeszakállas tervezőmérnöknek.)

– Itt van egy csomó családtagja. (Egy indiai üzletember névtábláját elolvasva a Buckingham-palotában rendezett fogadáson.)

– Hány embert löktél föl ezzel a micsodával ma reggel? (Egy mozgássérültnek, aki motoros kocsival közlekedik.)

– Ha lehúznám azt a cipzárt, letartóztatnának. (Egy 25 éves lánynak, aki elöl végig cipzáros ruhát viselt.)

– A Fülöp-szigetek biztos félig kiürült, hiszen mind itt vannak, és az NHS-nek [a brit egészségbiztosító] dolgoznak. (Filippínó nővérekkel találkozva egy kórházban.)

– A szülők csak azért küldik iskolába a gyerekeket, hogy ne legyenek otthon. (A Nobel-békedíjas Malála Júszafzainak, aki túlélt egy tálib merényletet, miután kiállt a lányok oktatási jogaiért.)

– Csak csinálja már azt a kib***ott képet! (A britanniai csata 75. évfordulóján rendezett ünnepségen jelen lévő fotósoknak.)

– Úgy néz ki, mintha éhezne. (Egy nyugdíjasnak, akivel egy szociális otthonban találkozott.)

– Én csak egy rohadt amőba vagyok. (Miután a királynő úgy döntött, hogy a gyerekeik az ő Windsor vezetéknevét fogják örökölni Fülöp Mountbatten családneve helyett.)

– Ha annak a férfinak sikerült volna elrabolnia Annát, a lányom pokollá tette volna az életét, amíg fogva tartja. (Miután egy fegyveres megpróbálta elrabolni Anna hercegnőt 1974-ben.)

– Remélem, kitöri a rohadt nyakát! (Egy fotósra, aki leesett a fáról, miközben őket fényképezte.)

– Ha nem fingik és nem szalmát eszik, Annát nem érdekli. (A lányáról.)

– Ha a férfi kinyitja a feleségének a kocsi ajtaját, akkor az egy új kocsi vagy új feleség.

– Örömteli változás egy olyan országban lenni, amelyet nem a nép irányít. (Alfredo Stroessner paraguayi diktátornak.)

– Hol szerezted ezt a kalapot? (A királynőnek a koronázáson.)

2017. május 5.

Reklámok