Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője törvényjavaslatot nyújtott be a marihuána legalizációjáról. A kérdésfelvetés annyiban kétségkívül időszerű, hogy ez szinte minden nyugati demokráciában téma a közbeszédben, és egyre több helyen meg is történik a törvényesítés. Ugyanakkor a magyarországi kormányzó többség felfogását ismerve tökéletesen kizárt, hogy bármi is legyen a javaslatból. Ennek ellenére érdemes áttekintenünk, hogy áll manapság az egykoron a heroinnal és társaival azonos veszélyességűnek tartott kenderszármazékok helyzete a világban.

Összesen 87 247 aktát nyitott 2015-ben a brit rendőrség kenderszármazékokkal kapcsolatos bűnesetek miatt. Ez a brit adófizetőknek összesen 31 millió fontjába (11 milliárd forint), a rendőrségnek pedig több mint egymillió munkaórájába került, amit fordíthattak volna akár nagyobb társadalmi veszélyességű cselekmények felderítésére, megakadályozására is, tudósít a The Independent. A brit Liberális Demokraták párt éppen ezért a cannabisszármazékok legalizációjáért száll síkra – persze nem szabad elfelejteni, hogy Nagy-Britanniában választási kampány van, és ez olyan téma, amely jól cseng a fiatalok fülében.

A javaslat nyilvánvaló propagandacéljaitól eltekintve érdemes megfontolni a párt érveit, amit Julian Huppert szakpolitikus így fejtett ki a The Independentnek: „A cannabis – az illegalitás ellenére – szabadon hozzáférhető, és széles körben használják. Jelentős egészségügyi problémákat okoz, és hatalmas profitot termel a szervezett bűnözésnek. A jelenlegi szabályozás katasztrófával ér fel a fiatalok számára, akik fizikai és szellemi egészségét egyre jobban károsítja az egyre nagyobb hatóanyag-tartalmú termék. Senki sem ellenőrzi a vevők életkorát, a minőséget és az erősséget. A Skunkot (szó szerint bűzös borz, de egy kedvelt kenderfajta fantázianeve is – a szerk.) bárhol meg lehet venni, az egyetlen személyazonosító irat, ami ehhez szükséges, egy húszfontos bankjegy. A korábbi kormányok mind átengedték e jelentős közegészségügyi probléma ellenőrzését a maffiának. Az őszinte és pragmatikus válasz ugyanakkor az lenne, ha felelősséget vállalnánk a helyzet rendezéséért, és szabályoznánk a piacot”.

Évtizedeken keresztül Hollandia volt az az ország, ahol az egész világ hozzáállásával dacolva de facto engedélyezték a marihuána és a hasis rekreációs célú használatát. Jelenleg az Európai Unió tagállamai közül Portugáliában, Spanyolországban, a Benelux államokban, Dániában, Svájcban, Olaszországban, Csehországban, Szlovéniában, Ausztriában és Horvátországban dekriminalizálták a kenderszármazékok kis mennyiségű birtoklását (és fogyasztását). Németországban elvileg illegális a marihuána vagy a hasis birtoklása, de a gyakorlatban szinte sosem von maga után büntetést.

De a fűhasználók paradicsoma egyértelműen Uruguay. Az országban működik a legmegengedőbb marihuánatörvény az egész világon. Ott 2013 óta legális a fű termesztése és fogyasztása is úgy, hogy nincs meghatározva a „személyes használatra” engedélyezett anyagmennyiség maximális tömege, ám ott is csak helybéli, felnőtt állampolgárok vásárolhatnak marihuánát, miután regisztráltak a hatóságoknál.

A jelenkori korszellem tehát – legalábbis a világ demokratikus, sokak által fejlettebbnek tekintett felén – a marihuánahasználat dekriminalizációja és a legalizált piac állami szabályozása felé mutat. Ez önmagában azonban nem jelenti azt, hogy a kenderszármazékok ne lennének károsak az egészségre, vagy hogy egyenesen egészségesek lennének. Ahogy korábban a cannabis egészségi hatásairól szóló cikkünkben írtuk, a téma egyike a legátpolitizáltabb tudományterületeknek a világon. Vannak, akik a vég eljövetelét látják a legapróbb, a büntetés csökkentésének irányába tett lépésben is, mások azt terjesztik a szerről, hogy valójában orvosi csodaszer, és csak a gyógyszergyárak mesterkedése áll tilalmának hátterében.

Nos, egy év elején megjelent, minden eddiginél átfogóbb, rengeteg kutatási eredményt összegző metaanalízis megállapításai szerint a cannabisszármazékok csodálatos gyógyhatásáról hirdetett tézisek nagy része nem bizonyítható. Ami viszont tény, hogy a marihuána hatásosan csillapítja az egyébként kezelhetetlen hányingert és fájdalmat. Ugyanakkor önmagában az, hogy nem feltétlenül gyógyít meg bármit is, még nem ok a betiltására. Vannak azonban egészségkárosító hatásai is, főként az idegrendszerre nézve, bár a legtöbb ilyen effektus csak nagy dózisú, hosszan tartó használat után jelentkezik. Ebben különbözik azoktól a legális kábítószerektől (az alkoholtól és a dohánytól), amelyek teljesen egyértelműen emberek millióinak a halálát okozzák évről évre. A marihuánáról még az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy volt már ember a világon, aki belehalt a túladagolásába.

Zacher Gábor toxikológus az állami tévében arról beszélt, hogy megdőlt az úgynevezett kapudrogelmélet a marihuánával kapcsolatban, de a praxisában azt tapasztalta, nagyon sokan kezdték a marihuánával, majd azután tértek át más kábítószerekre. Ugyanakkor valóban nincs törvényszerűség abban, hogy ki milyen utat jár be a kábítószerekkel kapcsolatban. Elmondta azt is, a cannabis legalizálása nem időszerű Magyarországon, viszont a fű orvosi felhasználásáról lehetne és kellene is vitatkozni.

2017. május 18.

Advertisements