A közhiedelem szerint a fiúk az agresszív, a lányok pedig a rózsaszínű, pónikat vagy hercegnőket felvonultató, mindenesetre kifejezetten gondolattalan meséket, látnivalókat keresik a tévében, könyvekben. Ez hatalmas félreértés, amit a dokumentumcsatornák sikere bizonyít. A gyerekeket manapság pontosan ugyanannyira érdeklik a mérnöki tudományok, mint szüleiket, nagyszüleiket, akik detektoros rádiót fabrikáltak drótból és kondenzátorból.

A gyermeki elme természetes vágya, hogy megértse az őt körülvevő világot. A XXI. században a legtöbb ember környezetében már több az ember alkotta mesterséges összetevő, mint a természetes, így nem meglepő, hogy a gyerekek kérdései leggyakrabban az autók, a számítógép vagy a hűtőszekrény működésére irányulnak. És e kérdések korántsem egyszerűen megválaszolhatók.

Ebben segíthet David Macaulay könyve, amely ilyen kérdéseket jár körül rengeteg, mamutokat szerepeltető ábra segítségével.

A mamutok végigkísérik a könyv illusztrációit, talán a modern eszközök között eligazodni próbáló, kihalófélben lévő „őslényeket” szimbolizálják. Mindenesetre nagyon jól illenek a környezetbe: a vaskos, négyszáz oldalas kötet lapozgatása során hamar az olvasó ismerősévé válnak. A Hogy működik? tehát a legkülönfélébb gépezet működési mechanizmusát mutatja be nagyon érthető, mégis lebilincselő formában, amit főként a rengeteg rajz segít. Itt a lebilincselőt szó szerint kell érteni, a kötet tényleg hosszú időre leköt egy felnőttet is. Ehhez csak minimális mérnöki érdeklődés szükségeltetik, és az ember egyből izgalomba jön attól, ha egy sokszor kívülről látott eszköz belsejébe kukkanthat.

A könyv lapozgatása közben gyakran fog azzal szembesülni az olvasó, hogy olyan műszerek, berendezések alapelveiről sem volt fogalma, amelyekről azt hitte, hogy létük és működésük a világ legtermészetesebb dolga. Ilyen a termosztát, a lemezjátszó, a szkenner vagy a tűzoltó készülék.

A Hogy működik? egyértelműen az év legjobb ismeretterjesztő gyerekkönyve. A szülőknek ugyanakkor a könyvesboltbeli lapozgatását érdemes a hátsó borítóval kezdeniük, mert a 9990 forintos ár keserű felismerést okozhat, ha előtte már beleszerelmesedtek a tartalmába.

David Macaulay: Hogy működik?
Manó Könyvek, 2017
9990 forint

Reklámok