Meglehetősen frusztráló, ha az embernek nehézségei támadnak egy elméletileg gyerekeknek szóló böngészőkönyvvel, így nem állíthatom, hogy végig jól szórakoztam a Pierre, a labirintusnyomozó – A labirintustorony rejtélye forgatása közben. Ennek oka, hogy már a második feladványnál elakadtam, és sehogy sem találtam meg a kapitányt az almával, amelyet el kellett volna vinni a nyüves elefántjának, amely elvileg ugyancsak ott volt valahol a hajó fedélzetén.

Ez persze csak egy, a saját korlátaival keserűen szembesülő ember reklamálása, és nem megfontolt kritika a könyvet illetően (tényleg ott volt a kapitány meg az elefánt is, később megmutatták). A Chihiro Maruyama által írt és Hiro Kamigaki illusztrálta könyv afféle Cluedóba oltott Hol van Wally?, vagyis rejtélyeket kell megoldani, majd végül a titokzatos mestertolvaj, Mr. X. tökéletes bűntettét kell megakadályozni benne. Mindezt pedig lenyűgözően részletgazdagon ábrázolt jelenetekben elrejtett apró nyomokat kutatva tehetjük meg. Ellentétben a Hol van Wally? könyvekkel, e kötet képein kevésbé az emberek, inkább a környezet, az épületek, járművek, folyosók, lépcsők, emeletek vonzzák a tekintetet.

Bár valóban gyerekeknek ajánlják a könyvet, minden túlzás nélkül állítható, hogy felnőttek is elszöszmötölhetnek vele egy darabig, főként, ha türelmesek. Mert türelem az kell hozzá, és ez behatárolja azon olvasók körét, akik jól szórakozhatnak lapozgatása közben. Egyértelműen olyan gyerekeknek ajánlható, akik örömüket lelik a fejtörőkben, élvezik a képek közötti apró különbségek keresését, esetleg a sok ezer darabos puzzle darabkáin feltűnő milliméteres jelek azonosítását. Akit az ilyesmi (pontosabban az azonnali megoldás elmaradása miatt átélt kudarc érzése) inkább zavarja, annak lehet, hogy nem ez lesz a legmegfelelőbb ajándék.

A kötet megjelenésében is reprezentatív művészeti albumokat idéz. Hiro Kamigaki és az ő hirosimai IC4Design nevű illusztrátorstúdiója az efféle túlrészletezett rajzokra specializálódott. A város arculatának tervezésekor is erősen támaszkodtak a munkáira, a hirosimai reptértől kezdve számos bolt, múzeum vizuális marketingjének kialakításában vett részt. Ezek a Get Hiroshima című híroldal szerint „a város újjáépítésének időszaka iránt érzett nosztalgiát tükrözik”. A most megjelent kötet kettős címéből sejthető módon a Pierre-könyvek sorozatot alkotnak, vélhetően – ha a mostani kiadás népszerű lesz – magyarul is jelennek majd meg újabb kötetek.

Chihiro Maruyama – Hiro Kamigaki: Pierre, a labirintusnyomozó – A labirintustorony rejtélye
Naphegy Kiadó, 2017
3990 forint

2017. december 30.

Reklámok