A klímaváltozásról szóló, mára sajnos megszokottá vált hírek állandó vágóképei: az elolvadó jégtáblák között fuldokló, csontsovány jegesmedvék, kimondhatatlan nevű, apró szigetecskék áradások miatt panaszkodó bennszülött vezetői, ausztráliai erdőtüzek, szürreális statisztikák arról, hogy most már minden év a „valaha mért legforróbb”. Megszoktuk őket, beletörődtünk, belefásultunk. Gyakran érezhetjük, hogy már nem tudnak olyan szörnyű klímahírt mutatni, amely elérné ingerküszöbünket. Ez azonban kivétel lehet, hiszen olyat még manapság is ritkán hallani, hogy egy turisták által gyakran látogatott világváros (jelen esetben a dél-afrikai Fokváros) néhány hónapon belül teljesen kiszárad. Itt a kiszáradást nem úgy kell érteni, hogy majd illedelmesen megkérik a lakosokat, hogy ritkábban mossanak autót, és kevesebbet cseréljék a vizet a medencéikben. Nem, kiszáradáson azt értik, hogy áprilisban (vagy előbb) kifogy az utolsó ivóvíztározó is, és a csapból nem fog víz folyni. Ez már nem kényelmetlenség, hanem katasztrófa.

62 napja van a legújabb becslések szerint Fokvárosnak az ivóvíz elfogyásáig, vagyis a „zéróig”, jelenti a CNN. Az optimista híradások ilyenkor hozzá szokták tenni, hogy ennyi idő van arra, hogy megoldást találjanak a problémára, de kevesen hiszik, hogy április 12-ig bármilyen csoda történhet.

4 millió ember él Fokvárosban és agglomerációs övezetében. Ezzel Dél-Afrika második legnagyobb települése Johannesburg után. Dél-Afrika a föld

30. legszárazabb országának számított korábban is, de tavaly az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszálya csapott le az országra, és ez mind a mai napig tart.

10 százaléka maradt mindössze tavaly júniusra a fokvárosi víztartaléknak, és a tározókat azóta sem sikerült feltölteni. Sőt a helyzet csak súlyosbodott.

100 literben korlátozták tavaly nyáron az egy lakos által naponta felhasználható ivóvíz mennyiségét. Az emberek már akkor is mérgelődtek emiatt, pedig még nem tudták, hogy mi következik.

87 literre vitték le a napi limitet az év elején, majd

50 literre csökkentették február elsejével. De ezek a korlátozások csak néhány nappal tudják elodázni a „zéró napot”. Ha nem szakad le az ég, április 12-én vagy előbb az ivóvízszolgáltatás le fog állni.

90 másodpercnél ne zuhanyozzanak tovább – kérik a városi elöljárók. Ezzel 15 liter vizet használnak el. Emellett a napi fél hektoliterbe a fokvárosi önkormányzat szerint a következő vízigényes tevékenységek férnek bele:

18 liter mosásra és mosogatásra;

9 liter vécélehúzásra;

3 liter kézmosásra (Fokvárosban máris hiánycikk a vizet nem igénylő kézfertőtlenítő);

2 liter főzésre;

2 liter ivásra és

1 liter a kutya ivására. De ez csak elmélet, hiszen a felmérések szerint a lakosok mindössze

55 százaléka tartja be az egyelőre még csak kérésként megfogalmazott korlátozásokat. A hivatalok azzal fenyegetnek, hogy ha a lakosok nem lesznek felelősségteljesek, erélyesebb eszközökkel fogják kikényszeríteni a rendelkezések betartását. Erre azonban kicsi az esély, hiszen a hatóságok leginkább attól rettegnek, hogy lázadások törnek ki.

2018. február 10.

Reklámok