A legjobbnak ítélt írások gyűjteményei “hordozható” kiadásban, amelyeket ekönyv-olvasókra, tabletekre, mobiltelefonokra tölthet.

HEMICELLULÓZ ÉS LIGNIN

Interjúk 2015-2017

Hemicellulóz és ligninÚjabb interjúk tudósokkal, sportolókkal, művészekkel. A kötetben sok más interjúalany mellett szerepel Lovász László, Székely Éva, Bojár Gábor, Vámos Tibor, Lőrincz L. László, Pléh Csaba, Király Viktor.

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF

LEBEGŐ GALOPP

Cikkek kutyákról
kutyakony-borito-kicsi
Nem kis részben az ELTE etológia tanszékén folyó kutyaetológiai kutatások miatt, Magyarországon talán a kutyákkal kapcsolatos tudományos eredmények iránt érdeklődnek leginkább az emberek. Minthogy magam is etológiából szereztem doktori címet, gyakran foglalkozom a témával. Ezeket az írásokat gyűjti össze ez az ekönyv.

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF

Kétszer kezdtünk kutyákkal foglalkozni. Először, még a halkutatás fénykorában, egy meghiúsult átszervezés eredményeképpen a gödi biológiai állomás (ahol annak idején az etológia tanszék székelt) lett az otthona egy harminc kutyából álló falkának. De akkor még nem éreztük elérkezettnek az időt, hogy komolyabb kísérletekbe fogjunk a kutya viselkedését tanulmányozandó, hiszen a paradicsomhalas projektjeink remekül futottak. Évekkel később azonban már nem tudtunk olyan halas kísérletet összeállítani, melynek ne tudtuk volna azonnal a kimenetelét, ezért ráuntunk a halakra. Én még emlékeztem arra, hogy korábban a kutyafalka viselkedésén olyan jegyeket fedeztem föl, amelyek egyetlen más állatfajra sem jellemzőek, ellenben igen hasonlóak a gyerekek magatartásához. Mivel akkoriban a kutyák viselkedésével az etológia elvei szerint még szinte senki sem foglalkozott, úgy határoztunk, hogy ebbe az irányba haladunk tovább. Úgy tűnik, bejött.

Csányi Vilmos professzor, a könyvben szereplő interjúban


Az emberek általában vágynak arra, hogy megőrizzék a természettel való kapcsolatot. A családi kutya remek kapocs az ember és a természet között. Egy nagykövet, amely az ember mellett él a városban, mégis az állatvilág része maradt. Amikor kapcsolatba lépünk vele, átélhetjük azt a borzongást vagy kíváncsiságot, amelyet csak egy másik fajjal való találkozás válthat ki. Mindenki mást képzel a kutyák gondolkodásáról, valaki gyermeknek, más farkasnak tartja. Éppen abban áll az etológia szerepe, hogy megpróbáljuk a megalapozatlan tévképzetektől megszabadítani a kutyát, ezzel segítve az embereket, hogy helyén tudják kezelni ezt a fajt. A kutya még akkor is kutya marad, ha eközben az ember legjobb barátja.

Miklósi Ádám professzor, interjú ugyancsak a kötetben


CSENDES BŐGÉS

Számok nyelvén (2008-2012)

szamok-cover

A magyar sajtóban példátlan, immár hét éve íródó rovatunkban egy-egy, főként tudományos illetve technológiai hírt mutatunk be az adatok szemszögéből. Kiderül, hogy hány ember halt meg a Boeing-747 Jumbo eddigi katasztrófáiban, mennyi medúza támad a fürdőzőkre manapság, és hány milliomod másodperccel telik lassabban az idő, ha felmegyünk a tizedikre.

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF


SÁRISÁPI ÁRAMKÖRÖK

Riportok (2011-2015)

riport2-cover2

A Lomnici praktika című riportkönyv folytatása, a 2011 és 2015 között íródott legjobb riportok gyűjteménye. A címadó írás a szocializmus utolsó éveiben magyar pályát befutó komputergyártásról mesél. Emellett helyszíni riportot olvashatnak e kötetben a San Diegó-i Sea World vízi vidámpark gyilkos bálnáinakk sorsáról, de a bakelit reneszánszáról is.

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF


LOMNICI PRAKTIKA

Riportok (2007-2011)

riport-cover

Főként természettudományos és technológiai témájú, illetve a tudomány és a társadalom egymásra hatását vizsgáló írások. Az egri családi házban komputeranimációs rajzfilmet barkácsoló testvérektől a védőoltások beadását megtagadó szülőkön és az Európai Űrügynökség hollandiai kutatóközpontján át a pánikba eső tömegmögött rejlő pszichés folyamatokig.

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF


LEBEGŐ GITÁR

Interjúk (2008-2015)

lebego-gitar-cover.jpgBeszélgetések vezető magyar kutatókkal (sokak mellett Csányi Vilmossal, Almár Ivánnal, Falus Andrással, Barabási Albert Lászlóval), Nobel-díjas tudósokkal (Oláh Györggyel, Elizabeth Blckburnnel), sportolókkal (Bessenyei Péterrel, Klein Dáviddal, Meskó Zoltánnal), világhírű írókkal (Robin Cookkal, Simon Singh-gel, Steven Saylorral, Jared Diamonddal).

Letöltés
Kindle / EPUB / PDF